A jövő a megújuló energiaforrásokban rejlik!

A jövő a megújuló energiaforrásokban rejlik!

Tagadhatatlan, hogy az elmúlt évtizedek egyre felgyorsuló termelési üteme, a lakosságszám folyamatos növekedése, és a nagyvállalatok gyakran felelőtlen hozzáállása cseppet sem kedvez a Földünknek.

A fosszilis energiaforrások kiaknázhatósága véges, és csak idő kérdése, hogy mikor apadnak ki.

Szerencsére létezik egy fenntarthatóbb, környezetbarátabb út is az energiaszükségleteink kielégítésére.

Bár a civil lakosság körében talán a napenergia felhasználása a legelterjedtebb, számos alternatív megújuló energiaforrás létezik még, amelyet hasznosíthatunk, így hát ismerkedjünk is meg velük!

Megújuló energia a Föld mélyéről

Megújuló energia a Föld mélyéről

A napenergiát valószínűleg senkinek sem kell bemutatnunk, hiszen az oldalunkra tévedve rengeteg cikket olvashattál már arról, hogyan is hasznosítható napelemek segítségével.

A napenergiánál viszont jóval kevesebb szó esik a hétköznapokban a geotermikus energiáról.

A bolygónk belsejében állandó folyamatok zajlanak le, melyek emberi felhasználásra is alkalmas hőt termelnek, a geotermikus energia pedig nem más, mint a Föld mélyén történő radioaktív bomlás végterméke.

De hogyan hasznosíthatjuk mi magunk ezt a különleges energiaforrást?

A válasz: hőszivattyú segítségével.

A hőszivattyú telepítési költsége és megtérülési ideje nagyjából megegyezik a napelem rendszerekével, és segítségével károsanyag-kibocsátás nélkül, környezet és pénztárcabarát módon fűthetjük az otthonunkat.

A geotermikus energiának köszönhetően megszabadulhatunk tehát a gázszámláktól, a kéményseprőtől, gázszerelőtől, és nem kell tüzelőanyag beszerzésével sem foglalkoznunk.

Még a látszólag kellemetlen időjárás is hasznunkra válhat

Még a látszólag kellemetlen időjárás is hasznunkra válhat

Nem csak a föld alatt, hanem a magasban is találhatunk környezetbarát energiaforrást, ez pedig nem más, mint a szél.

Valószínűleg Te sem vagy oda azért, amikor egy téli napon még a szél is nagy sebességgel fújja az arcodba a hideget, azonban van ennek a jelenségnek pozitív oldala is.

A szélenergia szélturbinák segítségével hasznosítható, melynek lapátjai egy generátorral állnak összeköttetésben, és ez termeli az áramot.

Nagy előnye ennek az energia előállítási módnak, hogy az a terület, ahova a turbinákat telepítik, ugyanúgy használható marad mezőgazdasági célokra, illetve a működtetésük minimális karbantartással és költséggel jár.

A szélturbinák hátránya viszont, hogy az időjárást mi, emberek nem tudjuk befolyásolni, ezért akadhatnak időszakok, amikor a teljesítményük alacsonyabb.

A szélenergia hasznosítása és újabb szélerőművek építése sajnos Magyarországon gyakorlatilag kivitelezhetetlen, hála az ezt korlátozó kormányzati döntéseknek.

Ez nagy kár, ugyanis a Kisalföld tökéletesen megfelelne szélerőművek telepítésére, és több más Európai országhoz hasonlóan Magyarország is nagyobb százalékát tudná előállítani az energiaszükségletének megújuló forrásokból.

Az évezredek óta ismert energiaforrás, a víz

Az évezredek óta ismert energiaforrás, a víz

Az ember már egészen az ókor óta ismeri és használja a sebes folyású víz erejét, gondoljunk csak a duzzasztógátakra és vízimalmokra.

Háztartási méretben egyelőre még kevéssé alkalmazható a vízenergia, ipari felhasználásra azonban már annál inkább alkalmas.

A vízerőművek segítségével zölden termelhetünk áramot.

A szélturbináknál leírtakhoz hasonlóan a vízerőművek esetében is turbinák és a hozzájuk kapcsolt generátor fejlesztik az áramot.

Ugyancsak a szélerőművekkel összhangban, a vízerőművek fenntartási és karbantartási költsége is igazán alacsony.

Ezek a vízi erőművek azonban – szemben a szélturbinákkal – egyenletes teljesítményt tudnak nyújtani, hiszen nem befolyásolják őket olyan szinten az időjárási tényezők.

De van egy igen fontos hátulütőjük is: a gátak építése megzavarja a kialakult ökoszisztémát és természetes élőhelyek, települések pusztulhatnak el miatta.

Jól ismert, szinte már jelképpé vált példája ennek a pusztításnak az elárasztott erdélyi Bözödújfalu.

Ez a megoldás tehát, ami hosszútávon környezetbarát, nem minden esetben etikus, éppen ezért szigorú szabályozásokat vezettek be arra nézve, hogy hol hozhatóak létre újabb vízi erőművek.

A természet is újrahasznosít, így keletkezik a biomassza

A természet is újrahasznosít, így keletkezik a biomassza

Gondoltad volna, hogy akár lehullott levelekből, termésekből, trágyából, de akár még a szennyvízből is kinyerhető energia?

Nos, a biomassza éppen ezekből a természetes hulladékokból tevődik össze, melynek segítségével fűthetünk, áramot termelhetünk, sőt, bizonyos növényekből még akár üzemanyag is előállítható!

És hogy hogyan működik mindez?

Az organikus hulladékot egy gőzkazánban elégetik, és az ezáltal keletkezett gőz működésbe hoz egy turbinát, amely szintén egy áramfejlesztő generátorra van rákapcsolva.

A működési elv tehát nagyon hasonló a korábban bemutatott megújuló energiaforrásokat használó erőművekéhez, csupán a közeg más.

Kiemelkedő előnye a biomasszának, hogy a különböző mezőgazdaságból és erdőgazdálkodásból származó hulladékok ilyen módon újrahasznosíthatók.

Nem véletlenül válik világszerte egyre népszerűbbé, és kap állami támogatást ennek az energiaforrásnak a felhasználása.

Mi várhat ránk a jövőben?

Mint azt a cikk elején is említettem, hihetetlen mértékben gyorsítja fel az emberi tevékenység az ózon réteg elvékonyodását, és ezáltal klímaváltozást.

Ahhoz, hogy kollektívan a fenntarthatóbb energiatermelésre álljunk rá, először is a kormányoknak kellene széleskörű támogatásokat nyújtani a megújuló energiaforrásokat használó erőművek létrehozására, és azon vállalkozások számára, amelyek a tevékenységük során az így előállított energiát vennék igénybe.

Léteznek már ilyen kezdeményezések, ám ez sajnos addig nem sokat ér, amíg túl sok multinacionális, nagy piaci hatalommal rendelkező cég még mindig a fosszilis energiaforrásokra támaszkodik.

Ahhoz, hogy a következő generációk számára is élhető legyen a bolygónk, elengedhetetlen, hogy jobban feltérképezzük és kihasználjuk a megújuló energiaforrásokban rejlő lehetőségeket.

A lakosság figyelmének felkeltésével, megfelelő edukációval a témakörben, és egyéni felelősségvállalással azonban ez nem lehetetlen.

Vedd ki Te is a részed a klímaváltozás elleni harcból!

Ha Te is zöld energiát használó otthonra vágysz, a napelemeket Neked találták ki!

Segítségükkel olcsón, környezetbarát módon termelheted meg az áramot, amelyre szükséged van.

Miért mondom, hogy olcsón?

A napelemek telepítése elsőre valóban költségesnek tűnhet, ám ez egy olyan befektetés, amely teljes mértékben visszahozza az árát, hiszen onnantól, hogy napelemekkel rendelkezel, a villanyszámláidat akár el is felejtheted.

Ha szeretnél Te is büszke, tudatos fogyasztó lenni, vedd fel velünk a kapcsolatot, vagy kérj tőlünk árajánlatot!

-

A 12 gyakoribb tévhit a napelemekkel kapcsolatban – miért ne dőlj be nekik!

A napelemekkel kapcsolatban is vannak olyan hiedelmek, melyekbe sokszor belefuthatunk az interneten. Most egy helyen összegyűjtöttük és megcáfoltuk a leggyakrabban előfordulókat!

A 12 gyakoribb tévhit a napelemekkel kapcsolatban

Pár szó a napelemek teljesítményéről

A napelemek teljesítménye egy kardinális kérdés, hiszen a spórolás lényegében ezen áll, vagy bukik. Miért mondjuk ezt? Nézzük meg a témát kicsit közelebbről!

Pár szó a napelemek teljesítményéről

Nekünk fontos, mit gondoltok: napelem vélemények ügyfeleinktől

A visszajelzések mindenki számára fontosak. Ezért is kértük ki korábbi ügyfeleink véleményétazzal kapcsolatban, hogy mennyire elégedettek az általunk telepített napelem rendszerekkel.

Nekünk fontos, mit gondoltok: napelem vélemények ügyfeleinktől

A napelem szerelés legfontosabb elemei

A napelemek megrendelésétől a tetőre helyezésig sok minden történik. Minden egyes lépés kihagyhatatlan, ha azt szeretnénk, hogy egy jól működő rendszer épüljön.

A napelem szerelés legfontosabb elemei

A napelem panelek sajátosságai

Többféle napelem panel is létezik, amikről csak ritkán esik szó. Ebben a cikkben ismertetünk három napelem panel típust, hogy közelebbről is szemügyre vehesd őket!

A napelem panelek sajátosságai

Amiről alig beszélünk: a napelem tartószerkezete

A napelem tartószerkezet egy fontos alkatrésze a napelemeknek és azok felszerelésének is. Tudd meg, hogy miért nem mindegy, mi tartja a napelemeidet a háztetőn (vagy a földön)!

Amiről alig beszélünk: a napelem tartószerkezete

Napelem növényi hulladékból, mely még a borús napokon is működik!

Bemutatjuk egy fülöp-szigeteki mérnök hallgató mezőgazdasági hulladékból és fotovoltaikus cellákból készült zseniális találmányát, amely még felhős időben is képes az energiatermelésre.

Napelem növényi hulladékból, mely még a borús napokon is működik!

A napelem megtérülése – a kérdés, ami mindenkit érdekel

A napelem rendszerek legfontosabb előnye a megtérülés, hiszen már 8-10 éven belül vissza tudják hozni a beszerzés és a telepítés árát az eltűnő villanyszámlákon keresztül.

A napelem megtérülése – a kérdés, ami mindenkit érdekel

Napelem inverter árak: hasznos tudnivalók

A napelem inverterrel együtt lesz a napelem rendszer egy teljes egész, de ezeket idővel óhatatlanul ki kell cserélni. Tudd meg, milyen költségekkel is jár a csere, és miért is olyan fontos!

Napelem inverter árak: hasznos tudnivalók

A jövő a megújuló energiaforrásokban rejlik!

A napelemes rendszereket és működésüket már számos bejegyzésünkből megismerhetted, ezt a cikket azonban most szeretnénk a többi elérhető megújuló energiaforrásnak szentelni!

A jövő a megújuló energiaforrásokban rejlik!

Magyarországon is eljöhet a hibrid napelemes rendszerek ideje

2024-től egy olyan új szabályozás lép életbe Magyarországon, amely a hibrid napelem rendszereknek is kedvezhet. Ismerd meg jobban ezeket a rendszereket!

Magyarországon is eljöhet a hibrid napelemes rendszerek ideje

2021. január 1-től új, napelemre is érvényesíthető támogatás érkezik!

2021. január 1-jétől vadonatúj otthonfelújítási támogatás indul családok számára – jelentette be a miniszter. Az új pályázatot akár napelem rendszer építésére is lehet fordítani!

2021. január 1-től új, napelemre is érvényesíthető támogatás érkezik

Minden, amit tudnod kell a szigetüzemű napelem rendszerekről

Az alábbi cikkben a szigetüzemű rendszerek általános működését, illetve néhány fontos jellemzőjét foglaltam össze azért, hogy tisztább képet kaphass a napelem rendszerek ezen típusáról is.

Minden, amit tudnod kell a szigetüzemű napelem rendszerekről

Mi a különbség a napkollektor és a napelem között?

Ebben a cikkben összeszedtük Neked a napkollektoros és a napelemes rendszerek közötti leglényegesebb különbségeket, és az alapvető felhasználási területeiket.

Mi a különbség a napkollektor és a napelem között?

A szakszerű napelem szerelés fontossága

A napelem rendszer telepítéséhez és karbantartásához mindenképpen képzett szakemberre van szükség. Ebben a cikkben megismerheted a napelem szerelők munkáját.

A szakszerű napelem szerelés fontossága

Miért van szükség az inverterre?

Ha már hallottál róla, hogy az inverter is a napelem rendszer része, de még nem vagy biztos benne, mi is a feladata, és milyet érdemes választani, ebből a cikkből megtudhatod.

Miért van szükség az inverterre?

Környezetbarát napelemes fűtés a klímaváltozás ellen

A napelemek technológiájának fejlődésével hatékonyan megoldható az elektromos fűtésrendszerek energiaellátása is. Milyen előnyei és változatai létezhetnek a napelemes fűtésnek?

Környezetbarát napelemes fűtés a klímaváltozás ellen

Az inverterek királya - a német SMA

Ha napelemes rendszerekről beszélünk, nem érdemes spórolni a minőségen. A fotovoltaikus rendszerek egyik legfontosabb része az inverter. Mutatjuk, hol kezdődik a minőség ezen a téren!

Az inverterek királya - a német SMA

Milyen befolyással bír a napelem tájolása a hatékonyságára?

A napelemek tájolását nem szabad félvállról venni, hiszen nagy mértékben tudja befolyásolni a hatékonyságot. Érdemes különösen nagy figyelmet fordítani rá, ha jót akarunk magunknak!

Milyen befolyással bír a napelem tájolása a hatékonyságára?

A minőség, a garancia és a hosszú élettartam kéz a kézben járnak!

Egy napelemes rendszer akár fél évszázadon keresztül is termelheti számunkra az energiát. Hogy lehetséges ez? Úgy, ha áldozunk a minőség oltárán, és SHARP panelekkel vesszük körbe magunkat!

A minőség, a garancia és a hosszú élettartam kéz a kézben járnak!

A napelem telepítés menete

A napelemek telepítését nem szabad akárkire bízni. Megmutatjuk, miért fontos, hogy jó szakemberek szereljék fel a napelemeket!

A napelem telepítés menete

Minden, amit tudnod kell: mi így telepítünk napelem rendszereket

Minden, amit tudnod kell: mi így telepítünk napelem rendszereket