Magyarországon is eljöhet a hibrid napelemes rendszerek ideje

Magyarországon is eljöhet a hibrid napelemes rendszerek ideje

A jelenlegi állás szerint úgy tűnik, hogy Magyarországon a napelemes háztartások döntő többsége a hálózatra visszatápláló napelem rendszerek mellett tette le a voksát, hála a fogyasztók számára igen kedvező szaldós elszámolásnak.

Ez azonban legkésőbb 2024-től a legnagyobb valószínűséggel változni fog az új telepítések esetében, ugyanis 2023. december 31-ét követően az EU-s irányelveknek megfelelően megszűnik a szaldós elszámolás lehetősége.

Hosszú volt az idáig vezető út, és még rengeteg tisztázatlan kérdés áll fenn azt illetően, hogy mi lesz az elszámolás alapja 2024-től.

Sok jövendőbeli napelem tulajdonos okkal tart attól, hogy az új bruttó elszámolás miatt kedvezőtlenebb lesz a rendszer megtérülési ideje és a villanyszámla összege sem lesz már olyan alacsony, mint a mostani szaldós elszámolás szerint.

Az ember azonban egy roppant kreatív lény, és az új helyzetekre mindig újításokkal reagál.

Ilyen lehet majd Magyarországon a hibrid rendszerek alkalmazása!

Kezdjük a legelején!

Azzal már bizonyára tisztában lehetsz, hogy többféle napelem rendszer létezik a megtermelt energia tárolása alapján.

A piacon megtalálhatóak a

  • szigetüzemű rendszerek,
  • hálózatra visszatápláló rendszerek
  • és a hibrid rendszerek.

Az itthon kevésbé népszerű szigetüzemű rendszerek lényege, hogy a napelemek által termelt, felhasználásra nem kerülő energiát akkumulátorokban tárolja el, melyet a fogyasztó később elérhet, ha a rendszer éppen nem termel energiát, például azért, mert besötétedett.

Erről a teljesen független rendszertípusról már korábban részletesebben is írtunk.

A hálózatra visszatápláló rendszerek ezzel szemben – mint ahogyan a nevük is mutatja – a megtermelt, de fel nem használt áramot a szolgáltató hálózatára táplálják vissza, amiért a szolgáltató köteles fizetni.

A központi hálózatról vételezett és az arra visszatáplált energia mennyiségét egy ad-vesz mérőóra segítségével lehet megállapítani, és ez képezi a szaldós elszámolás alapját.

És ott vannak még a hibrid rendszerek…

Mit kell tudni a hibrid rendszerekről?

Mit kell tudni a hibrid rendszerekről?

A hibrid napelem rendszerek neve megint csak beszédes: ez a fentebb említett két rendszertípus keveréke ugyanis.

A napközben megtermelt energiát a rendszer elsősorban a szigetüzemű rendszerekben is alkalmazott akkumulátorokon tárolja el, melyet a későbbiekben felhasználhatunk.

Ha az akkumulátoron elraktározott áram is elfogy, akkor lép életbe a hibrid rendszer azon előnye, hogy csatlakoztatva van az áramszolgáltató hálózatára.

Így sosem nem marad áram nélkül a ház, ugyanis ha az akkumulátor kiürül, akkor a szolgáltatótól még mindig lehet energiát venni.

Ugyanígy, ha már az akkumulátorok is megteltek, és a rendszerünk még mindig termel többletenergiát, az eladhatjuk a szolgáltatónak.

A hibrid rendszer szíve – a hibrid inverter

Az ilyen rendszerekhez tartozó hibrid inverterek ötvözik mind a hálózatra kapcsolt, mind a szigetüzemű inverterek előnyeit.

Ezek az intelligens eszközök érzékelik, hogy mikor kell azonnali felhasználásra, az akkumulátorra, vagy a hálózatra irányítani a megtermelt energiát.

Áramkimaradás esetén pedig azonnal elkezdik az akkumulátorról vételezni az áramot.

Ez a rendszertípus Magyarországon még nem annyira elterjedt, Európában azonban már több országban is sikeresen használják.

A még érvényben lévő szaldós elszámolás lényege

A még érvényben lévő szaldós elszámolás lényege

Mielőtt még kifejteném, miért lehetnek egyre népszerűbbek a hibrid rendszerek itthon, egy pár gondolat erejéig térjünk vissza a szaldós elszámolásra és a jövőben beálló változásokra.

A magyar napelem tulajdonosok igen különleges helyzetben vannak, ugyanis Európában egyedülálló módon csak Magyarországon van lehetőség a szaldós elszámolásra.

Ez a kedvező elszámolási mód arra ad lehetőséget, hogy a villanyszámlát gyakorlatilag lenullázza a fogyasztó, ha a rendszere elég energiát képes megtermelni.

Az ad-vesz mérőóra külön méri a hálózatra táplált és az arról vett áram mennyiségét.

Így a fogyasztó (ez esetben inkább termelő) által a hálózatra táplált áramért a szolgáltatónak fizetnie kell.

Értelemszerűen a fogyasztónak pedig a szolgáltatótól vett áramért kell fizetnie.

Az éves elszámoláskor ideális esetben akár 0 forintos villanyszámla elérése sem lehetetlen.

Mi lesz itt 2024 után?

Mi lesz itt 2024 után?

Akadnak még megválaszolatlan kérdések a jövőbeli rendszer körül, ám nézzük, mi az, amit már biztosan tudunk.

Megszűnik tehát a szaldós elszámolás, helyette pedig a valamivel bonyolultabb bruttó elszámolás lép életbe.

A bruttó elszámolás lényege az, hogy a hálózatra táplált és az arról vételezett áram díja különböző, ráadásul külön-külön is kell elszámolni velük.

A szolgáltató magasabb összegért adhatja el a fogyasztónak az áramot, bár a pontos kW ár még ismeretlen.

Azoknak a napelem tulajdonosoknak viszont, akik 2024 első napja előtt telepíttették a rendszerüket, és a szaldós elszámolást választották, nem kell átállniuk a bruttó elszámolásra.

Aki mindenképpen a korábbi rendszerben szeretne maradni, annak tehát 2024 előtt telepíttetnie kell a napelemeket, és érvényes szerződéssel kell rendelkeznie a szolgáltatóval.

Azoknak viszont, akik igénybe szeretnék venni a napelemekre felvehető, várhatóan 2021 júliusától elérhető vissza nem térítendő állami támogatást, már nem lesz lehetőségük a szaldós rendszerben maradni, rájuk már a bruttó elszámolás lesz érvényes.

Miért kedvezhet az új elszámolás a hibrid napelem rendszereknek?

Miért kedvezhet az új elszámolás a hibrid napelem rendszereknek?

A nap azon szakaszai, amikor egy átlagos háztartásnak a legnagyobb az energiaszükséglete (reggeli készülődés, esti főzés, kikapcsolódás) sajnos nem esnek egybe azzal, amikor a napelem rendszer a legtöbb áramot képes termelni.

Azért, hogy ne a szolgáltatótól kelljen kedvezőtlenebb áron megvenni az áramot, érdemes a nap közben megtermelt energiát eltárolni azokra az időszakokra, amikor energiaszükséglet van, de termelés nincs.

Ekkor jönnek a képbe az akkumulátorok és a hibrid inverter.

A hibrid rendszer előnye tehát, hogy el is tudjuk tárolni a termelt energiát későbbi felhasználásra, és valóban csak a legvégső esetben kényszerülünk arra, hogy a szolgáltatótól vegyünk áramot.

Ez a pozitív tulajdonsága a hibrid rendszereknek remekül jöhet a bruttó elszámolási rendszer alatt, és a népszerűségük növekedéséhez is vezethet.

Te is szeretnél megújuló energiára váltani?

Mindenképpen 2024 előtt szeretnél telepíttetni, hogy még a szaldós elszámolást választhasd?

Vagy talán már a jövőre tervezel és hibrid rendszer telepítésén gondolkozol?

Akármik is az igényeid, mi készséggel állunk rendelkezésedre - vedd fel velünk a kapcsolatot, és mi minden felmerülő kérdésedet megválaszoljuk!

Talán már tudod is pontosan, hogy mit szeretnél?

Akkor kérj tőlünk árajánlatot!

-

A 12 gyakoribb tévhit a napelemekkel kapcsolatban – miért ne dőlj be nekik!

A napelemekkel kapcsolatban is vannak olyan hiedelmek, melyekbe sokszor belefuthatunk az interneten. Most egy helyen összegyűjtöttük és megcáfoltuk a leggyakrabban előfordulókat!

A 12 gyakoribb tévhit a napelemekkel kapcsolatban

Pár szó a napelemek teljesítményéről

A napelemek teljesítménye egy kardinális kérdés, hiszen a spórolás lényegében ezen áll, vagy bukik. Miért mondjuk ezt? Nézzük meg a témát kicsit közelebbről!

Pár szó a napelemek teljesítményéről

Nekünk fontos, mit gondoltok: napelem vélemények ügyfeleinktől

A visszajelzések mindenki számára fontosak. Ezért is kértük ki korábbi ügyfeleink véleményétazzal kapcsolatban, hogy mennyire elégedettek az általunk telepített napelem rendszerekkel.

Nekünk fontos, mit gondoltok: napelem vélemények ügyfeleinktől

A napelem szerelés legfontosabb elemei

A napelemek megrendelésétől a tetőre helyezésig sok minden történik. Minden egyes lépés kihagyhatatlan, ha azt szeretnénk, hogy egy jól működő rendszer épüljön.

A napelem szerelés legfontosabb elemei

A napelem panelek sajátosságai

Többféle napelem panel is létezik, amikről csak ritkán esik szó. Ebben a cikkben ismertetünk három napelem panel típust, hogy közelebbről is szemügyre vehesd őket!

A napelem panelek sajátosságai

Amiről alig beszélünk: a napelem tartószerkezete

A napelem tartószerkezet egy fontos alkatrésze a napelemeknek és azok felszerelésének is. Tudd meg, hogy miért nem mindegy, mi tartja a napelemeidet a háztetőn (vagy a földön)!

Amiről alig beszélünk: a napelem tartószerkezete

Napelem növényi hulladékból, mely még a borús napokon is működik!

Bemutatjuk egy fülöp-szigeteki mérnök hallgató mezőgazdasági hulladékból és fotovoltaikus cellákból készült zseniális találmányát, amely még felhős időben is képes az energiatermelésre.

Napelem növényi hulladékból, mely még a borús napokon is működik!

A napelem megtérülése – a kérdés, ami mindenkit érdekel

A napelem rendszerek legfontosabb előnye a megtérülés, hiszen már 8-10 éven belül vissza tudják hozni a beszerzés és a telepítés árát az eltűnő villanyszámlákon keresztül.

A napelem megtérülése – a kérdés, ami mindenkit érdekel

Napelem inverter árak: hasznos tudnivalók

A napelem inverterrel együtt lesz a napelem rendszer egy teljes egész, de ezeket idővel óhatatlanul ki kell cserélni. Tudd meg, milyen költségekkel is jár a csere, és miért is olyan fontos!

Napelem inverter árak: hasznos tudnivalók

A jövő a megújuló energiaforrásokban rejlik!

A napelemes rendszereket és működésüket már számos bejegyzésünkből megismerhetted, ezt a cikket azonban most szeretnénk a többi elérhető megújuló energiaforrásnak szentelni!

A jövő a megújuló energiaforrásokban rejlik!

Magyarországon is eljöhet a hibrid napelemes rendszerek ideje

2024-től egy olyan új szabályozás lép életbe Magyarországon, amely a hibrid napelem rendszereknek is kedvezhet. Ismerd meg jobban ezeket a rendszereket!

Magyarországon is eljöhet a hibrid napelemes rendszerek ideje

2021. január 1-től új, napelemre is érvényesíthető támogatás érkezik!

2021. január 1-jétől vadonatúj otthonfelújítási támogatás indul családok számára – jelentette be a miniszter. Az új pályázatot akár napelem rendszer építésére is lehet fordítani!

2021. január 1-től új, napelemre is érvényesíthető támogatás érkezik

Minden, amit tudnod kell a szigetüzemű napelem rendszerekről

Az alábbi cikkben a szigetüzemű rendszerek általános működését, illetve néhány fontos jellemzőjét foglaltam össze azért, hogy tisztább képet kaphass a napelem rendszerek ezen típusáról is.

Minden, amit tudnod kell a szigetüzemű napelem rendszerekről

Mi a különbség a napkollektor és a napelem között?

Ebben a cikkben összeszedtük Neked a napkollektoros és a napelemes rendszerek közötti leglényegesebb különbségeket, és az alapvető felhasználási területeiket.

Mi a különbség a napkollektor és a napelem között?

A szakszerű napelem szerelés fontossága

A napelem rendszer telepítéséhez és karbantartásához mindenképpen képzett szakemberre van szükség. Ebben a cikkben megismerheted a napelem szerelők munkáját.

A szakszerű napelem szerelés fontossága

Miért van szükség az inverterre?

Ha már hallottál róla, hogy az inverter is a napelem rendszer része, de még nem vagy biztos benne, mi is a feladata, és milyet érdemes választani, ebből a cikkből megtudhatod.

Miért van szükség az inverterre?

Környezetbarát napelemes fűtés a klímaváltozás ellen

A napelemek technológiájának fejlődésével hatékonyan megoldható az elektromos fűtésrendszerek energiaellátása is. Milyen előnyei és változatai létezhetnek a napelemes fűtésnek?

Környezetbarát napelemes fűtés a klímaváltozás ellen

Az inverterek királya - a német SMA

Ha napelemes rendszerekről beszélünk, nem érdemes spórolni a minőségen. A fotovoltaikus rendszerek egyik legfontosabb része az inverter. Mutatjuk, hol kezdődik a minőség ezen a téren!

Az inverterek királya - a német SMA

Milyen befolyással bír a napelem tájolása a hatékonyságára?

A napelemek tájolását nem szabad félvállról venni, hiszen nagy mértékben tudja befolyásolni a hatékonyságot. Érdemes különösen nagy figyelmet fordítani rá, ha jót akarunk magunknak!

Milyen befolyással bír a napelem tájolása a hatékonyságára?

A minőség, a garancia és a hosszú élettartam kéz a kézben járnak!

Egy napelemes rendszer akár fél évszázadon keresztül is termelheti számunkra az energiát. Hogy lehetséges ez? Úgy, ha áldozunk a minőség oltárán, és SHARP panelekkel vesszük körbe magunkat!

A minőség, a garancia és a hosszú élettartam kéz a kézben járnak!

A napelem telepítés menete

A napelemek telepítését nem szabad akárkire bízni. Megmutatjuk, miért fontos, hogy jó szakemberek szereljék fel a napelemeket!

A napelem telepítés menete

Minden, amit tudnod kell: mi így telepítünk napelem rendszereket

Minden, amit tudnod kell: mi így telepítünk napelem rendszereket