Napelem növényi hulladékból, mely még a borús napokon is működik!

Napelem növényi hulladékból, mely még a borús napokon is működik!

Forrás: jamesdysonaward.org


Mi lenne, ha létezne egy olyan innovatív, fenntartható technológia, amely a természeti katasztrófák és a globális felmelegedés okozta károkat is enyhíteni tudná?

Mi lenne, ha ez a technológia ráadásul még a hatékonyabb energia előállítást is szolgálná?
Nos, a Fülöp-szigetekről származó fiatal tervezőnek, Carvey Ehren Maigue-nak most sikerült megalkotnia ezt a forradalmi új technológiát, az AuREUS rendszert.

Több évi kísérletezés és fejlesztés után találmánya még a rangos James Dyson díjat is elnyerte, így mi is beszámolunk arról, hogy mitől olyan különleges ez a mezőgazdasági hulladékot és fotovoltaikus cellákat is hasznosító technológia.

Az inspiráció a Fülöp-szigetek időjárásában is rejlett

Az inspiráció a Fülöp-szigetek időjárásában is rejlett

A Fülöp-szigetek fővárosában, Manilában található Mapua egyetem egyik mérnök hallgatója, Carvey Ehren Maigue egy olyan problémát szeretett volna megoldani találmányával, amely jelentős hatással van országa gazdaságára.

Az tudható, hogy a Fülöp-szigetek épp egy olyan zónában fekszik, ahol gyakran végeznek jelentős pusztítást a tájfunok, melyek következtében a mezőgazdasági szektorban dolgozók nagymértékű anyagi károkat szenvednek el.

A termelők azonban pénzre válthatják a vihar által letarolt terményeik egy jó részét, melyet újrahasznosítanak az AuREUS panelek létrehozásakor.

Emellett a tájfunok miatt gyakran kiemelten fontos intézmények maradhatnak akár napokra áram nélkül, ezzel emberi életeket is veszélyeztetve.

Nem véletlen, hogy Carvey elsődleges célja, hogy a Jonalug szigetén található klinikát lássák el ezekkel a különleges napelemekkel, melyek a jövőben megóvhatják az intézményt a viharok okozta áramkimaradásoktól.

Így lesz az eladhatatlan termésből villamos energia

Így lesz az eladhatatlan termésből villamos energia

Carvey rájött, hogy bizonyos zöldségekből és gyümölcsökből olyan foszforeszkáló részecskéket tud kivonni, melyek elnyelik a nap UV sugárzását.

Ezeket a részecskéket a fiatal tervező a nagyszüleitől tanult módszerekkel vonja ki a növényi hulladékból – az összezúzott zöldségek és gyümölcsök levének leszűrésével és desztillálásával.

Az így kapott részecskéket egyfajta gyantával elegyíti, és egy olyan különleges festéket hoz létre, melyet akár ablakok felületére, vagy falakra is fel lehet vinni.

Így olyan könnyen alakítható, dekoratív és színes felületeket tud létrehozni, melyet sokféle formában, különböző dizájn stílusokban is alkalmazhatnak majd a tervezők.

És ez még nem minden: Carvey tervei között szerepel az is, hogy a találmánya segítségével energiatermelő textíliákat hozzon létre.

A projekt hosszú távú célja pedig, hogy a nagy naperőművek helyett maguk az épületelemek szolgáltathassák a villamos energiát.

Hogyan működik az AuREUS?

Carvey észrevette, hogy a szemüvege lencséje, amely a napfény hatására besötétedik, még egy felhősebb napon is ugyanúgy besötétedett, mint egy derűsebb napon.

Ezen a jelenségen gondolkodva rájött, hogy attól, hogy nem éri a környezetünket közvetlen napsugárzás, még ugyanúgy ki vagyunk téve UV sugárzásnak, amelyet hasznosíthatnánk.

A festékben található foszforeszkáló részecskék elnyelik az UV sugarakat, melyet később látható fénnyé alakítanak.

Az ezzel a festékkel bevont panelek szélére a hagyományos napelemeken is alkalmazott fotovoltaikus cellákat helyeznek el, melyek a festék által kibocsátott fényből elektromos áramot tudnak termelni.

Az így kapott fotovoltaikus eszköz hatalmas előnye, hogy a felhősebb, borúsabb időjárás nem szabhat gátat a teljesítményének, hiszen a napsugárzás mértékétől függetlenül, egyenletesen tudja előállítani az energiát, melynek még az eltárolására is lehetőség van.

Gyakorlatilag tehát egy színes, újrahasznosított anyagokból készülő, az időjárás viszontagságainak is ellenálló napelem panelt kapunk így.

A jól megérdemelt James Dyson díj

A jól megérdemelt James Dyson díj

Carvey Ehren Maigue már korábban is indult a 35.000 dollárt érő megmérettetésen, azonban akkor még nem sikerült elnyernie a fődíjat.

Ahelyett, hogy a látszólagos sikertelenség a kedvét szegte volna, inkább inspirálta őt, és arra buzdította, hogy tovább fejlessze találmányát.

Láthatóan a befektetett energia meg is térült, ugyanis 2020-ban Carvey fejlesztése 1.800 beadott pályázat közül került be a John Dyson díj 20 legígéretesebb invenciója közé, és végül a fenntarthatóság kategóriában nyerni is tudott.

A fiatal feltaláló az új AuREUS technológiát először saját ablakán tesztelte: a rá felhelyezett panellel két telefontöltőt tudott egyszerre üzemeltetni.

A mérnök hallgató munkásságában nem csak az a csodálandó, hogy fenntarthatóbb alternatív energia előállításra kínál lehetőséget, hanem aktívan igyekszik megoldásokat találni a honfitársait sújtó gazdasági nehézségekre is.

Az AuREUS (Aurora Renewable Energy & UV Sequestration) projekt egyébként rendkívül találó módon az Aurora Borealis és Aurora Australis sarki fények után kapta a nevét.

Megújuló energia hulladékból

A fülöp-szigeteki mérnök zseniális találmánya olcsón és környezetkímélő módon állítható elő, ráadásul eladhatatlannak hitt mezőgazdasági hulladékból.

Mivel ez a költséghatékony technológia rendkívül friss, még nem terjedt el szélesebb körben, bár a szakemberek bizakodóak, hogy hamarosan erre is sor kerülhet.

Azonban nem ez az egyetlen módja a szerves hulladék energiává alakításának.

Hallhattunk már például a növényi olajokból előállított üzemanyagról, a biodízelről, és az egyre szélesebb körben hasznosított biomasszáról is, melyről már egy korábbi, a megújuló energiaforrásokról szóló cikkünkben bővebben is írtunk.

Mindig jól jársz, ha a napenergiát választod

Mindig jól jársz, ha a napenergiát választod

Bár egy darabig még várnunk kell arra, hogy az AuREUS Magyarországon is megjelenjen, a napenergia már most is rendelkezésünkre áll.

A hagyományos napelem panelek újabb modelljei egyre nagyobb hatékonysággal működnek, és egyre ellenállóbak is.

Ezenkívül 2021-ben még egy új állami pályázat is segíti a lakosságot abban, hogy megújuló energiaforrásokat felhasználva láthassák el árammal az otthonaikat.

Ha Te is egy fenntarthatóbb háztartást szeretnél vezetni, ne is késlekedj tovább!

Vedd fel velünk a kapcsolatot most, és kezdjük meg együtt a saját napelem rendszered kiépítését!

-

A 12 gyakoribb tévhit a napelemekkel kapcsolatban – miért ne dőlj be nekik!

A napelemekkel kapcsolatban is vannak olyan hiedelmek, melyekbe sokszor belefuthatunk az interneten. Most egy helyen összegyűjtöttük és megcáfoltuk a leggyakrabban előfordulókat!

A 12 gyakoribb tévhit a napelemekkel kapcsolatban

Pár szó a napelemek teljesítményéről

A napelemek teljesítménye egy kardinális kérdés, hiszen a spórolás lényegében ezen áll, vagy bukik. Miért mondjuk ezt? Nézzük meg a témát kicsit közelebbről!

Pár szó a napelemek teljesítményéről

Nekünk fontos, mit gondoltok: napelem vélemények ügyfeleinktől

A visszajelzések mindenki számára fontosak. Ezért is kértük ki korábbi ügyfeleink véleményétazzal kapcsolatban, hogy mennyire elégedettek az általunk telepített napelem rendszerekkel.

Nekünk fontos, mit gondoltok: napelem vélemények ügyfeleinktől

A napelem szerelés legfontosabb elemei

A napelemek megrendelésétől a tetőre helyezésig sok minden történik. Minden egyes lépés kihagyhatatlan, ha azt szeretnénk, hogy egy jól működő rendszer épüljön.

A napelem szerelés legfontosabb elemei

A napelem panelek sajátosságai

Többféle napelem panel is létezik, amikről csak ritkán esik szó. Ebben a cikkben ismertetünk három napelem panel típust, hogy közelebbről is szemügyre vehesd őket!

A napelem panelek sajátosságai

Amiről alig beszélünk: a napelem tartószerkezete

A napelem tartószerkezet egy fontos alkatrésze a napelemeknek és azok felszerelésének is. Tudd meg, hogy miért nem mindegy, mi tartja a napelemeidet a háztetőn (vagy a földön)!

Amiről alig beszélünk: a napelem tartószerkezete

Napelem növényi hulladékból, mely még a borús napokon is működik!

Bemutatjuk egy fülöp-szigeteki mérnök hallgató mezőgazdasági hulladékból és fotovoltaikus cellákból készült zseniális találmányát, amely még felhős időben is képes az energiatermelésre.

Napelem növényi hulladékból, mely még a borús napokon is működik!

A napelem megtérülése – a kérdés, ami mindenkit érdekel

A napelem rendszerek legfontosabb előnye a megtérülés, hiszen már 8-10 éven belül vissza tudják hozni a beszerzés és a telepítés árát az eltűnő villanyszámlákon keresztül.

A napelem megtérülése – a kérdés, ami mindenkit érdekel

Napelem inverter árak: hasznos tudnivalók

A napelem inverterrel együtt lesz a napelem rendszer egy teljes egész, de ezeket idővel óhatatlanul ki kell cserélni. Tudd meg, milyen költségekkel is jár a csere, és miért is olyan fontos!

Napelem inverter árak: hasznos tudnivalók

A jövő a megújuló energiaforrásokban rejlik!

A napelemes rendszereket és működésüket már számos bejegyzésünkből megismerhetted, ezt a cikket azonban most szeretnénk a többi elérhető megújuló energiaforrásnak szentelni!

A jövő a megújuló energiaforrásokban rejlik!

Magyarországon is eljöhet a hibrid napelemes rendszerek ideje

2024-től egy olyan új szabályozás lép életbe Magyarországon, amely a hibrid napelem rendszereknek is kedvezhet. Ismerd meg jobban ezeket a rendszereket!

Magyarországon is eljöhet a hibrid napelemes rendszerek ideje

2021. január 1-től új, napelemre is érvényesíthető támogatás érkezik!

2021. január 1-jétől vadonatúj otthonfelújítási támogatás indul családok számára – jelentette be a miniszter. Az új pályázatot akár napelem rendszer építésére is lehet fordítani!

2021. január 1-től új, napelemre is érvényesíthető támogatás érkezik

Minden, amit tudnod kell a szigetüzemű napelem rendszerekről

Az alábbi cikkben a szigetüzemű rendszerek általános működését, illetve néhány fontos jellemzőjét foglaltam össze azért, hogy tisztább képet kaphass a napelem rendszerek ezen típusáról is.

Minden, amit tudnod kell a szigetüzemű napelem rendszerekről

Mi a különbség a napkollektor és a napelem között?

Ebben a cikkben összeszedtük Neked a napkollektoros és a napelemes rendszerek közötti leglényegesebb különbségeket, és az alapvető felhasználási területeiket.

Mi a különbség a napkollektor és a napelem között?

A szakszerű napelem szerelés fontossága

A napelem rendszer telepítéséhez és karbantartásához mindenképpen képzett szakemberre van szükség. Ebben a cikkben megismerheted a napelem szerelők munkáját.

A szakszerű napelem szerelés fontossága

Miért van szükség az inverterre?

Ha már hallottál róla, hogy az inverter is a napelem rendszer része, de még nem vagy biztos benne, mi is a feladata, és milyet érdemes választani, ebből a cikkből megtudhatod.

Miért van szükség az inverterre?

Környezetbarát napelemes fűtés a klímaváltozás ellen

A napelemek technológiájának fejlődésével hatékonyan megoldható az elektromos fűtésrendszerek energiaellátása is. Milyen előnyei és változatai létezhetnek a napelemes fűtésnek?

Környezetbarát napelemes fűtés a klímaváltozás ellen

Az inverterek királya - a német SMA

Ha napelemes rendszerekről beszélünk, nem érdemes spórolni a minőségen. A fotovoltaikus rendszerek egyik legfontosabb része az inverter. Mutatjuk, hol kezdődik a minőség ezen a téren!

Az inverterek királya - a német SMA

Milyen befolyással bír a napelem tájolása a hatékonyságára?

A napelemek tájolását nem szabad félvállról venni, hiszen nagy mértékben tudja befolyásolni a hatékonyságot. Érdemes különösen nagy figyelmet fordítani rá, ha jót akarunk magunknak!

Milyen befolyással bír a napelem tájolása a hatékonyságára?

A minőség, a garancia és a hosszú élettartam kéz a kézben járnak!

Egy napelemes rendszer akár fél évszázadon keresztül is termelheti számunkra az energiát. Hogy lehetséges ez? Úgy, ha áldozunk a minőség oltárán, és SHARP panelekkel vesszük körbe magunkat!

A minőség, a garancia és a hosszú élettartam kéz a kézben járnak!

A napelem telepítés menete

A napelemek telepítését nem szabad akárkire bízni. Megmutatjuk, miért fontos, hogy jó szakemberek szereljék fel a napelemeket!

A napelem telepítés menete

Minden, amit tudnod kell: mi így telepítünk napelem rendszereket

Minden, amit tudnod kell: mi így telepítünk napelem rendszereket