2021-es napelem pályázatok - Egy csokorban minden hasznos információ

napelem pályázatok - Egy csokorban minden hasznos információ

A napelem rendszer telepítése már nem csak a felső tízezer számára elérhető.

Tudjuk jól, hogy kissé költséges dologról van itt szó, de akkor sem kell lemondanod a napelem rendszerről, ha nincs éppen több millió forint a zsebedben.

De hát akkor mégis hogyan fizetném ki?” – jöhet egyből a kérdésed.

Egyszerű a válasz rá: napelem pályázaton keresztül Te is hozzájuthatsz!

Lehet, hogy most egy kicsit ráncolod a homlokod, mert nem tudod, miről is van szó pontosan, de ne aggódj!

Most minden fontos információt összeszedtem Neked egy csokorba, hogy átlásd a napelem pályázatok által nyújtott lehetőségeket!

Van lehetőség 0%-os hitelre

A lakosság számára a vissza nem térítendő támogatás visszatérését már bejelentették 2021 nyarától, azonban van egy lehetőség, amit érdemes lehet átgondolni mindazoknak, akik a fővárosban vagy Pest-megyében élnek.

Ez a Magyar Fejlesztési Bank 0%-os hitele, teljes nevén „A Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel”.

Ennek lényege, hogy magánszemélyek kedvező hitel segítségével újíthatják fel az ingatlanjaikat.

Ezt az összeget (minimum 500.000 Ft, maximum 5.000.000 forint) így ennek keretén belül napelem rendszer telepítésére is lehet fordítani, mégpedig 10%-os önerővel és a legfeljebb 20 éves futamidővel.

A 0%-os hitel fogalma röviden

A 0%-os hitel fogalma röviden

Ha esetleg nem lennél képben a fogalmakkal, akkor röviden megpróbálom Neked összefoglalni, mit is jelent a 0%-os hitel.

Tulajdonképpen arról van szó, hogy nincsenek kamatok, sőt, kezelési költséget, előtörlesztési és szerződésmódosítási díjat, de még rendelkezésre tartási jutalékot sem kell fizetni.

Magyarán annak, aki felveszi ezt a hitelt, annyit kell kifizetnie, amennyibe a rendszer került, se többet, se kevesebbet.

Korábban kétféle ilyen 0%-os hitel futott, VEKOP jelzéssel a budapestiek és pest megyeiek, és GINOP jelzéssel a vidékiek, Budapest vonzáskörzetén kívül lakók számára.

Először a VEKOP, majd pedig a GINOP is pihenőpályára került a hitelkeret kimerülése, vagy a határidő lejárta miatt, így 2020. november 6-án ideiglenesen megszűnt ez a lehetőség.

Ám 2021. február 15-én újraindították a VEKOP-5.2.1-17 0%-os MFB hitelt, igaz, alacsonyabb kerettel és maximálisan igénybe vehető összeggel.

Így 2021. február 22-étől a budapesti és pest megyei lakosság 5 millió forintig ismét élhet a kamatmentes hitelből építhető napelem rendszer lehetőségével (amíg a hitelprogram ismét le nem jár, vagy le nem állítják).

VNT (vissza nem térítendő) támogatások vállalkozások számára (15 kWp teljesítmény alatt) [IDEIGLENESEN FELFÜGGESZTVE]

Ne feledkezzünk meg a vállalkozásokról sem, hiszen számukra is vannak elérhető pályázatok, ráadásul ezek vissza nem térítendő támogatások!

Igen, többes számot használok, hiszen a vállalkozások számára több ilyen pályázat is elérhető.

„Napelemes rendszer telepítésének támogatása mikro-, kis- és középvállalkozásoknak című”, GINOP-4.1.3-19 kódszámú pályázatra egészen 2020. szeptember 30-ig tudnak jelentkezni azok a vállalkozások és cégek, amelyek fotovoltaikus rendszer segítségével szeretnék biztosítani a saját energiaellátásukat.

Ennek részletei röviden:

  • Napelem rendszer telepítés céljából min. 1.000.000 Ft, max. 3.000.000 Ft vissza nem térítendő támogatásra lehet pályázni.
  • A kivitelezést önerőből kell tudni finanszírozni (tehát a kapott támogatáson kívül).
  • Támogatás formájában megkapható az összes elszámolható költség 100%-a, de a napelem rendszer értéke a 200.000 Ft/kWp-et nem haladhatja meg.
  • A határidő a kérelmek benyújtására: 2020.szeptember 15. 12:00 óra.

Támogatás mikro-, kis- és középvállalkozásoknak (15 kWp teljesítmény felett)

Támogatás mikro-, kis- és középvállalkozásoknak (15 kWp teljesítmény felett)

Van egy másik igencsak komoly pályázat a vállalkozók számára, ez pedig a GINOP-4.1.4-19 kódszámú, „Megújuló energia használatát, energiahatékonyság növelését célzó épületenergetikai fejlesztések támogatása” elnevezésű pályázat (erre kizárólag mikro-, kis – és középvállalkozások adhatják be a jelentkezésüket).

Igaz, ennek a pályázatnak az esetében nem csak napelem rendszerek telepítésére van lehetőség, de jól látható, hogy ennek ellenére, mégis ez a legnépszerűbb befektetési forma.

Ennek részletei röviden:

  • Min. 3.000.000 Ft és maximum 100.000.000 Ft között igényelhető ez a VNT támogatás.
  • 15 KWp feletti teljesítményű rendszerre lehet felhasználni.
  • A megnyert pályázati összegen felül a pályázónak önerőből kell finanszíroznia a projektet.
  • A határidő a kérelmek benyújtására: 2020. szeptember 15. 10:00 óra.

Megéri mindenképp napelem rendszerre váltani a családok számára is

Megéri mindenképp napelem rendszerre váltani a családok számára is

Igaz, hogy jelenleg a vissza nem térítendő támogatás a magánszemélyek számára nem elérhető, de nem szabad megfeledkezni arról a tényről, hogy a napelem rendszerek ettől függetlenül ugyanúgy megtérülő befektetésnek számítanak, érdemes belevágni.

Már csak azért is, mert még a 0%-os hitel is kifejezetten jó lehetőségnek számít azok számára, akik nem tudnák az egészet teljes mértékben önerőből finanszírozni.

Sőt, ha belegondolunk, a havi villanyszámlák kiváltásán keresztül spórolja meg nekünk a napelem rendszer a hitel törlesztő részleteit.

Azt pedig ismét megjegyezném, hogy nincsenek kamatok, tehát csak a hitel összegét kell visszafizetni.

Mi a cél ezekkel a pályázatokkal?

Mi a cél ezekkel a pályázatokkal?

Nem meglepő, hogy a különböző magyar pályázatok uniós pénzből jönnek létre, viszont felmerülhet sokakban a kérdés, hogy az Európai Unió vajon miért támogat ilyen pályázatokat?

A válasz egyszerű, az EU kitűzött egy célt, aminek a lényege, hogy néhány éven belül bizonyos százalékban megújuló energiaforrás használatára kell átállni, így az EU által felhasznált energia bizonyos része ebből a forrásból kell, hogy származzon.

Innen pedig a következő kérdésre is átugorhatunk: mi az oka ennek a kezdeményezésnek, miért szeretné az Unió, ha minél többen átállnának ennek a megújuló energiának a használatára?

A válasz pedig itt is egyszerű: a jövőnkről van szó.

A környezetvédelem ma már nagyon is aktuális téma, fontos, hogy komolyan vegyük, már csak azért is, mert a fosszilis energiaforrásaink lassan kifogynak, arról nem is beszélve, hogy mennyire károsítják a bolygót.

Éppen ezért fontos, hogy Magyarország is minél hamarabb átálljon erre, a vállalkozásokat és a családokat pedig pályázatokkal is érdemes motiválni.

Találjuk meg közösen a megoldást rá, hogyan legyen Neked is napelem rendszered!

Találjuk meg közösen a megoldást rá, hogyan legyen Neked is napelem rendszered!

Csak ismételni tudom önmagam: a napelem rendszer egy teljes mértékben megtérülő befektetés, ami gazdasági és környezetvédelmi szempontból is rendkívül jó választás vállalkozások és magánszemélyek számára is.

Az effajta hitelek és támogatások nagy segítséget nyújtanak azok számára, akik nem rendelkeznek annyi önerővel, hogy napelem rendszert telepíttessenek.

Igyekszünk ezért mi is felhívni az ügyfeleink figyelmét az aktuális pályázatokra, így aztán érdemes tőlünk árajánlatot kérni, hiszen így megtalálhatjuk számodra a legkedvezőbb megoldást!

Töltsd ki az űrlapot és mi felvesszük Veled a kapcsolatot, hogy közösen megtaláljuk a legjobb megoldást arra, hogyan legyen Neked is napelem rendszered!

-

A 12 gyakoribb tévhit a napelemekkel kapcsolatban – miért ne dőlj be nekik!

A napelemekkel kapcsolatban is vannak olyan hiedelmek, melyekbe sokszor belefuthatunk az interneten. Most egy helyen összegyűjtöttük és megcáfoltuk a leggyakrabban előfordulókat!

A 12 gyakoribb tévhit a napelemekkel kapcsolatban

Pár szó a napelemek teljesítményéről

A napelemek teljesítménye egy kardinális kérdés, hiszen a spórolás lényegében ezen áll, vagy bukik. Miért mondjuk ezt? Nézzük meg a témát kicsit közelebbről!

Pár szó a napelemek teljesítményéről

Nekünk fontos, mit gondoltok: napelem vélemények ügyfeleinktől

A visszajelzések mindenki számára fontosak. Ezért is kértük ki korábbi ügyfeleink véleményétazzal kapcsolatban, hogy mennyire elégedettek az általunk telepített napelem rendszerekkel.

Nekünk fontos, mit gondoltok: napelem vélemények ügyfeleinktől

A napelem szerelés legfontosabb elemei

A napelemek megrendelésétől a tetőre helyezésig sok minden történik. Minden egyes lépés kihagyhatatlan, ha azt szeretnénk, hogy egy jól működő rendszer épüljön.

A napelem szerelés legfontosabb elemei

A napelem panelek sajátosságai

Többféle napelem panel is létezik, amikről csak ritkán esik szó. Ebben a cikkben ismertetünk három napelem panel típust, hogy közelebbről is szemügyre vehesd őket!

A napelem panelek sajátosságai

Amiről alig beszélünk: a napelem tartószerkezete

A napelem tartószerkezet egy fontos alkatrésze a napelemeknek és azok felszerelésének is. Tudd meg, hogy miért nem mindegy, mi tartja a napelemeidet a háztetőn (vagy a földön)!

Amiről alig beszélünk: a napelem tartószerkezete

Napelem növényi hulladékból, mely még a borús napokon is működik!

Bemutatjuk egy fülöp-szigeteki mérnök hallgató mezőgazdasági hulladékból és fotovoltaikus cellákból készült zseniális találmányát, amely még felhős időben is képes az energiatermelésre.

Napelem növényi hulladékból, mely még a borús napokon is működik!

A napelem megtérülése – a kérdés, ami mindenkit érdekel

A napelem rendszerek legfontosabb előnye a megtérülés, hiszen már 8-10 éven belül vissza tudják hozni a beszerzés és a telepítés árát az eltűnő villanyszámlákon keresztül.

A napelem megtérülése – a kérdés, ami mindenkit érdekel

Napelem inverter árak: hasznos tudnivalók

A napelem inverterrel együtt lesz a napelem rendszer egy teljes egész, de ezeket idővel óhatatlanul ki kell cserélni. Tudd meg, milyen költségekkel is jár a csere, és miért is olyan fontos!

Napelem inverter árak: hasznos tudnivalók

A jövő a megújuló energiaforrásokban rejlik!

A napelemes rendszereket és működésüket már számos bejegyzésünkből megismerhetted, ezt a cikket azonban most szeretnénk a többi elérhető megújuló energiaforrásnak szentelni!

A jövő a megújuló energiaforrásokban rejlik!

Magyarországon is eljöhet a hibrid napelemes rendszerek ideje

2024-től egy olyan új szabályozás lép életbe Magyarországon, amely a hibrid napelem rendszereknek is kedvezhet. Ismerd meg jobban ezeket a rendszereket!

Magyarországon is eljöhet a hibrid napelemes rendszerek ideje

2021. január 1-től új, napelemre is érvényesíthető támogatás érkezik!

2021. január 1-jétől vadonatúj otthonfelújítási támogatás indul családok számára – jelentette be a miniszter. Az új pályázatot akár napelem rendszer építésére is lehet fordítani!

2021. január 1-től új, napelemre is érvényesíthető támogatás érkezik

Minden, amit tudnod kell a szigetüzemű napelem rendszerekről

Az alábbi cikkben a szigetüzemű rendszerek általános működését, illetve néhány fontos jellemzőjét foglaltam össze azért, hogy tisztább képet kaphass a napelem rendszerek ezen típusáról is.

Minden, amit tudnod kell a szigetüzemű napelem rendszerekről

Mi a különbség a napkollektor és a napelem között?

Ebben a cikkben összeszedtük Neked a napkollektoros és a napelemes rendszerek közötti leglényegesebb különbségeket, és az alapvető felhasználási területeiket.

Mi a különbség a napkollektor és a napelem között?

A szakszerű napelem szerelés fontossága

A napelem rendszer telepítéséhez és karbantartásához mindenképpen képzett szakemberre van szükség. Ebben a cikkben megismerheted a napelem szerelők munkáját.

A szakszerű napelem szerelés fontossága

Miért van szükség az inverterre?

Ha már hallottál róla, hogy az inverter is a napelem rendszer része, de még nem vagy biztos benne, mi is a feladata, és milyet érdemes választani, ebből a cikkből megtudhatod.

Miért van szükség az inverterre?

Környezetbarát napelemes fűtés a klímaváltozás ellen

A napelemek technológiájának fejlődésével hatékonyan megoldható az elektromos fűtésrendszerek energiaellátása is. Milyen előnyei és változatai létezhetnek a napelemes fűtésnek?

Környezetbarát napelemes fűtés a klímaváltozás ellen

Az inverterek királya - a német SMA

Ha napelemes rendszerekről beszélünk, nem érdemes spórolni a minőségen. A fotovoltaikus rendszerek egyik legfontosabb része az inverter. Mutatjuk, hol kezdődik a minőség ezen a téren!

Az inverterek királya - a német SMA

Milyen befolyással bír a napelem tájolása a hatékonyságára?

A napelemek tájolását nem szabad félvállról venni, hiszen nagy mértékben tudja befolyásolni a hatékonyságot. Érdemes különösen nagy figyelmet fordítani rá, ha jót akarunk magunknak!

Milyen befolyással bír a napelem tájolása a hatékonyságára?

A minőség, a garancia és a hosszú élettartam kéz a kézben járnak!

Egy napelemes rendszer akár fél évszázadon keresztül is termelheti számunkra az energiát. Hogy lehetséges ez? Úgy, ha áldozunk a minőség oltárán, és SHARP panelekkel vesszük körbe magunkat!

A minőség, a garancia és a hosszú élettartam kéz a kézben járnak!

A napelem telepítés menete

A napelemek telepítését nem szabad akárkire bízni. Megmutatjuk, miért fontos, hogy jó szakemberek szereljék fel a napelemeket!

A napelem telepítés menete

Minden, amit tudnod kell: mi így telepítünk napelem rendszereket

Minden, amit tudnod kell: mi így telepítünk napelem rendszereket